Hoe het praktijk examen verloopt

Als je je rijbewijs wilt behalen, moet je slagen voor het praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het praktijkexamen is ontworpen om te testen of je in staat bent om veilig en zelfverzekerd te rijden. Hieronder vind je een overzicht van het CBR praktijkexamen en hoe het verloopt.

Het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen:

  1. Voertuigcontrole: Dit onderdeel test of je in staat bent om de belangrijkste controlepunten van het voertuig te controleren en correct te gebruiken. Je moet bijvoorbeeld de juiste positie van de spiegels instellen, de richtingaanwijzers en verlichting bedienen en de remmen testen.
  2. Verkeersdeelneming: Dit onderdeel test of je in staat bent om veilig deel te nemen aan het verkeer. Je rijdt ongeveer 35 tot 40 minuten en moet laten zien dat je veilig en zelfverzekerd kunt rijden in verschillende situaties, zoals kruispunten, rotondes, snelwegen en binnenwegen. Je wordt beoordeeld op je kijkgedrag, verkeersinzicht, verkeersregels en je vermogen om gevaarlijke situaties te vermijden.
  3. Zelfstandig rijden: Dit onderdeel test of je in staat bent om zelfstandig te rijden zonder aanwijzingen van de examinator. Je krijgt een opdracht waarbij je een aantal minuten zelfstandig moet rijden, bijvoorbeeld door een bepaalde route te volgen of een aantal verkeersborden te volgen.

Het praktijkexamen begint met een introductie van de examinator en het controleren van je identiteitsbewijs en het kentekenbewijs van het voertuig. Daarna zal de examinator je vragen om het voertuig te controleren en zal hij of zij je vragen stellen over verkeersregels en verkeersinzicht. Daarna begint het examen.

Tijdens het examen rijdt de examinator naast je en geeft hij of zij aanwijzingen over welke richting je moet volgen. De examinator beoordeelt je rijvaardigheid en geeft je feedback na afloop van het examen. Als je slaagt voor het praktijkexamen, ontvang je je rijbewijs.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen. Neem voldoende rijlessen, zorg dat je de verkeersregels goed kent en oefen regelmatig met zelfstandig rijden. Vertrouw op je rijinstructeur en wees geduldig. Met de juiste voorbereiding en de juiste houding kun je slagen voor het CBR praktijkexamen en veilig en zelfverzekerd de weg op gaan.

hallorijbewijs rijschool vlaardingen